Lake Washington

Lake Washington

Separation and Interconnection

A long wedge-shaped lot that slopes gen­tly down to Lake Washington dictated a very deliberate design approach that utilized three architectural concepts. Linear buildings run parallel to each other which continue the flow, views and circulation through the site. A re­verse forced perspective makes the lake ap­pear closer, shortening this long property while two “L” shaped roof canopies simultaneously provide privacy from the side neighbors and protect views to the lake and Mt. Rainier be­yond.
 
Pushing the two main volumes to the property lines achieved the client’s desire for the separation, yet visual interconnection of rooms.  An example of this includes the study which is oriented toward the living/dining room across the patio so the family can be together or apart, but still connected. Careful integration with the landscape occurs in the entry garden as one transitions from the outside world into the house.  A dark lap pool provides a reflection of the house from below while its infinity edge brings the lake closer when viewed from the house interior. 
 
Images of the completed house have been excluded at the request of the homeowner.